Αναξιοπιστία και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΑ

Αναξιοπιστία και κακοδιαχείριση στον ΕΛΓΑ

Αρ. Πρωτ. 18617/30.06.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Αναξιοπιστία και ολιγωρία χαρακτηρίζει τον ΕΛΓΑ, προκαλώντας την αγανάκτηση των αγροτών για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2010 η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα Κύμινα, είχε ως αποτέλεσμα η βαμβακοκαλλιέργεια του Κων/νου Ζακαλκά, να καταστρέψει την καλλιέργειά του εκτάσεως 54 στρεμμάτων. Ο αγρότης υπέβαλλε δήλωση προς τον ΕΛΓΑ, αλλά μετά από έναν μήνα η χαλαζόπτωση επαναλήφθηκε στην ίδια περιοχή, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την καλλιέργειά του. Γι΄ αυτό το λόγο έκανε εκ νέου δήλωση στον ΕΛΓΑ. Ενώ, λοιπόν, ανέμενε την έλευση των γεωπόνων του Οργανισμού για να εκτιμήσουν την ζημία, οι ίδιοι επισκέφθηκαν την περιοχή τον Σεπτέμβριο, διαπιστώνοντας ότι η ζημία ήταν 100% και τονίζοντας στον αγρότη ότι δεν συντρέχει λόγος να ξοδεύεται για την καλλιέργεια του βαμβακιού, διότι η φυτεία δεν θα προλάβει να επανέλθει, να προλάβει να δέσει ο καρπός και να μαζευτεί βαμβάκι.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες του κ. Ζακαλκά δεν σταμάτησαν και όταν έφτασε ο καιρός της συγκομιδής, ειδοποίησε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν την καλλιέργειά του. Οι ίδιοι επισήμαναν, ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκτίμηση και η απόδοση του χωραφιού ήταν μόλις  57 κιλά ανά στρέμμα. Έπειτα από όλα αυτά ακολούθησε η εκτίμηση της ζημιάς με το ποσοστό αποζημίωσης να είναι μηδενικό, προκαλώντας την αγανάκτηση του αγρότη, ο οποίος υπέβαλλε ένσταση στον ΕΛΓΑ με αρ. πρωτ. 1651/17.1.2011. Τον περασμένο Μάρτιο, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την καλλιέργεια. Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, ο ΕΛΓΑ απαιτεί σήμερα από τον εν λόγω αγρότη να προκαταβάλλει μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ μέχρι τις 29/7 τις αυξημένες εισφορές για την φετινή καλλιέργεια. Η αναξιοπιστία του ΕΛΓΑ είναι ορατή και εύλογα προκαλεί την αγανάκτηση των αγροτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ο εν λόγω αγρότης, που υπέστη την ταλαιπωρία του ΕΛΓΑ, αρνείται την ασφάλιση των καλλιεργειών του στον ΕΛΓΑ, εξαιτίας της αναξιοπιστίας που περιβάλλει τον Οργανισμό. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των αγροτών και στην κακοδιαχείριση, που τον χαρακτηρίζει;

Απάντηση Υπουργείου